Poniżej kilka moich ulubionych wietnamskich potraw, okrojonych smakowo, bo wieprzowiny nie jadam wcale, wołowinę tylko wówczas, kiedy znajomi przygotują wołowe gołąbki, a kurczaka i morza jem od okazji do okazji.

1. Świeże sajgonki to wietnamski przysmak znany jako gỏi cuốn i nic innego, jak zestaw warzyw i ewentualnie mięsa, zawiniętych w delikatnie nawilżony papier ryżowy. Typowa sajgonka zawiera zwykkle paski gotowanej wieprzowiny, , rzadziej kurczaka lub tofu, świeże zioła, sałatę, ogórki, świeży czosnek i sfermentowany sos sojowy, sos rybny albo orzechowy sos hoisin (starty imbir, masło orzechowe, cukier). Potrawa występuje również w wersji smażonej, moim zdaniem zdecydowanie mniej smacznej. Co ciekawe, nazwa „sajgonki” funkcjonuje jedynie w Polsce, gdzie przyjęła się wraz z napływem wietnamskiej imigracji, a w pozostałej części świata potrawa ta znana jest najczęściej jako „spring rolls” .
Vietnam_vegetable_spring_rolls, DSC_8558

2. Phở gà zapewne przedstawiać nie trzeba, a ciekawych odsyłam do wcześniejszego wpisu na temat zupy phở.
Vietnam_pho_ga, DSC_6339

3. Gà xào gừng, czyli kurczak zapiekany z imbirem. Wraz z dodatkiem ostrego chilli i papryki jest niezwykle smaczną specjalnością Hue, miasta położonego w centralnej części Wietnamu.
Vietnam_sauted_chicken_with_ginger_and_chilli, DSC_9410

4.Bánh bao vạc, czyli białe róże, to małe krewetkowe pierożki w kształcie przypominającym różane płatki popularne w Hoi An. Te, które jadłam, nie były co prawda perfekcyjne w swoim różanym kształcie, ale nadrabiały wyśmienitym smakiem.
Vietnam_white_rose, DSC_8814

5. Cao lầu to inna potrawa charakterystyczna dla Hoi An, na którą standardowo składa się gruby makaron, plastry wieprzowiny (specjalnie dla mnie zrobiono wersję z kurczakiem), kiełki fasoli, grzanki i jak to zwykle w wietnamskiej kuchni bywa – z dodatkiem dużej ilości ziół i warzyw. Legenda mówi, że dobre cao lầu powinno być przygotowywane wyłącznie ze starej studni Ba Le znajdującej się w mieście.
Vietnam_cau_lao, DSC_9344

6. Cá kho tộ, czyli , to jedna z bardziej popularnych potraw w Wietnamie. Zwykle do przygotowania tego dania wykorzystuje się suma, ale nie jest to koniecznością, podobnie jak zamiast sugerowanego „glinianego kociołka” można wykorzystać zwykłą patelnię, ale taką, która utrzyma ciepło dania.
Vietnam_carmelized_fish_clay_pot, DSC_8404

7. to pikantny naleśnik smażony z mąki ryżowej, wody, kurkumy, nadziewany wieprzowiną, krewetkami, cebulą i kiełkami fasoli. Podaje się go zawiniętego w liście sałaty lub papier ryżowy z nadzieniem z liści mięty, bazylii i innych ziół. Tak, jak to było w przypadku zupy , tak i bánh xèo różnią się w zależności od regionu, podobnie jak sos, w którym je należy zanurzyć. Powyższy naleśnik to „wariacja na temat” w wersji 100% warzywnej.
Vietnam_vietnamese_crepe, DSC_6774

8. , czyli ryba zapiekana z dodatkiem kurkumy i koperku, jest popularna szczególnie w . W wersji klasycznej filety rybne marynuje się w mieszance, na którą składa się kurkuma, imbir i sos rybny, a następne smaży używając do tego celu mąki ryżowej wraz z dodatkiem koperku i ziół. W najbardziej klasycznej wersji rybę podaje się wraz z makaronem ryżowym, orzeszkami, miętą (ewentualnie takimi składnikami jak marchew czy ananas), które zawija się razem w papier ryżowy zanurzając dodatkowo w sosie z dodatkiem chilli.
Vietnam_fish_hanoi_style, DSC_0042

A jakie są Wasze ulubione wietnamskie potrawy?