Krewetki tygrysie w sosie pomidorowym

Dzisiaj polecamy danie fusion, czyli kuchnia włoska w Azji.

Krewetki tygrysie w sosie pomidorowym
Krewetki tygrysie w sosie pomidorowym

Porcje: dla 2 osób

Składniki:
  • 1/2 kg krewetek tygrysich
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 szklanka wody
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 puszka pomidorów bez skórki
  • 1/2 szklanki świeżych liści bazylii
  • 1/2 szklanki posiekanych czarnych oliwek
  • 1/2 szklanki białego wina
  • 1 opakowanie makaronu fettuccine
  • sól, pieprz do smaku
  • tarty parmezan
Przygotowanie:
Obieramy krewetki, oddzielone głowy wkładamy do rondelka, dodajemy wodę i gotujemy. Smażymy drobno posiekany czosnek na oliwie z oliwek, dodajemy drobno posiekaną cebulę. Następnie dodajemy puszkę pomidorów (można je wcześniej rozdrobnić w blenderze), sól, pieprz, oliwki, posiekane liście bazylii oraz krewetki. Kiedy krewetki będą ugotowane dodajemy wino i dusimy całość na małym ogniu przez 2 min. Wyjmujemy krewetki na talerz, do dodajemy trochę wywaru z głów krewetek i odparowujemy sos aż zgęstnieje. Następnie dodajemy ugotowany makaron i mieszamy go z sosem. Nakładamy na talerze, układając na górze krewetki i posypując całość parmezanem.
Smacznego!

By | 2017-02-07T19:28:19+00:00 22 sierpnia 2013|Categories: Kuchnia azjatycka|0 komentarzy