Pikantny kurczak z trawą cytrynową i tamaryndem

i () to nieodzowne składniki wielu potraw kuchni azjatyckiej. Dziś proponuję Wam bardzo proste danie, które ostatnio dość często gości na naszym stole.

Pikantny kurczak z trawą cytrynową i tamaryndem
Pikantny kurczak z trawą cytrynową i tamaryndem

Czas Przygotowania: 45 minutes

Czas Gotowania: 10 minutes

Porcje: 4

Składniki:
  • 500 g filetów z kurczaka pokrojonych w kostkę
  • 2 łyżki oleju
  • 3 ząbki drobno posiekanego czosnku
  • 1 posiekana papryczka (bez pestek)
  • 1 papryka słodka
  • 1/2 szklanki bulionu z kurczaka
  • 2 łyżki soku tamaryndowego (lub 1 łyżka suszonego tamaryndu rozpuszczona 2 łyżkach ciepłej wody)
  • 1 łyżka cukru
  • liście kolendry (do dekoracji)
  • Marynata:
  • 1 i 1/2 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka suszonego chili
  • 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 1 łodyga trawy cytrynowej
Przygotowanie:
Przygotowujemy marynatę w misce dokładnie mieszając składniki. Dodajemy kurczaka i marynujemy go przez 30 minut. Podgrzewamy olej na patelni i smażymy czosnek przez 1-2 minuty aż się przyrumieni. Dodajemy kurczaka, słodką paprykę, chili i mieszając smażymy wszystko przez ok. 2 minuty. Zmniejszamy ogień, dodajemy bulion, sok tamaryndowy i cukier. Doprowadzamy całość do wrzenia, a następnie przykrywamy patelnię i dusimy potrawę, od czasu do czasu mieszając, przez 3-5 minut. Podajemy z ryżem, posypując całość posiekanymi liśćmi kolendry. Smacznego!
By | 2017-02-07T19:28:17+00:00 10 listopada 2013|Categories: Kuchnia azjatycka|Tags: , , , |4 komentarze