Kawowy raj

To był mój drugi pobyt w Kawowym Raju (dla Ani nawet czwarty) i na pewno nie ostatni. jest bowiem drugim największym na świecie producentem kawy (ustępuje miejsca jedynie Brazylii) i ma ponad 14% udział w światowym rynku kawy. Wietnamska (Cà Phê), zwłaszcza parzona w tradycyjnym metalowym filtrze zwanym Phin, to niepowtarzalne wrażenie smakowe.

Tajemnica tego wyjątkowego smaku i aromatu tkwi nie tylko w procesie parzenia, ale także (czy przede wszystkim) w procesie wypalania ziaren kawy. Tradycyjny sposób palenia kawy w Wietnamie wymaga dodania niewielkiej ilości tłuszczu maślanego, który tworzy na ziarnach otoczkę podobną do karmelu. W efekcie ziarna kawy mogą wydawać się “tłuste” lub “klejące” i niestety zatykać młynki w niektórych ekspresach (nasza Jura sobie z nimi radzi).

Dodatek masła jest źródłem słodkawego, trochę czekoladowego posmaku wietnamskiej kawy. W oryginalnym założeniu miał on maskować gorzki smak niedojrzałych ziaren robusty, która stanowi 97% upraw kawy w tym kraju i zazwyczaj dojrzewa powoli oraz nierównomiernie. Obecnie w masowym procesie wypalania kawy stosuje się raczej oleje roślinne z niewielkim dodatkiem cukru (wegetarianie i weganie mogą odetchnąć z ulgą), choć oczywiście można kupić i ziarna bez dodatku tłuszczu.

Oczywiście w zależności od regionu kraju, wietnamską kawę podaje się w różny sposób: najczęściej ze skondensowanym mlekiem (raczej ze względów praktycznych, niż smakowych) i/lub z lodem, chociaż ja preferuję czarną jak smołę gorącą kawę. Chyba już czas na kolejną!

DSC_2449

DSC_2459

DSC_2461

DSC_3050

By | 2017-02-07T19:28:14+00:00 13 stycznia 2014|Categories: Kuchnia azjatycka, Podróże po Azji, Wietnam|Tags: , |5 komentarzy
  • Tak! Kawa wietnamska z ca phe phin jest cudowna! Niestety, inaczej palone kawy przesypują się przez phin i nie smakują w ogóle. Całe szczęście mam wietnamskiej kawy jeszcze spory zapas :) A, i zapach kwiatów kawy jest najsłodszym zapachem świata :)

    • Przesypywanie się kawy przez phin jest raczek związane z grubością mielenia. Spróbuj poszukać kawy mielonej do „french press” i powinno być ok. Oczywiście smaku nie zastąpisz niczym ;)

  • Ewa

    To prawda, kawa rewelacyjna. Problem w tym, ze jak czlowiek z Azji wyjedzie to nigdzie nie moze tej kawy kupic w Europie, mimo tego, ze pol swiata powinno byc nia zalane. Domyslam sie, ze sa sprzedawane pod jakas marka, inna nazwa, ale probowalam znalezc i nie moglam.

  • Wietnamską ca phe można kupić na allegro -> wpisz nazwe najpopularniejszego producenta tej kawy Trung Nguyen
    jest tez dostepna w większości sklepów z azjatycką żywnością :)

  • Kas

    Prosto z Wietnamu kawę można kupić w wietnamskich sklepach w Wólce Kosowskiej i na Marywilskiej w Warszawie