Azjatycka sałatka z kurczakiem

Pomimo ponad 4 lat spędzonych w Azji nadal mamy z radością odkrywamy smaki azjatyckiej kuchni. Nieustannie zachwycamy się prostotą i bogactwem smaków, eksperymentując i łącząc różne inspiracje. Tak oto powstała bardzo prosta w przygotowaniu i smaczna sałatka z kurczakiem.

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”]

Azjatycka sałatka z kurczakiem
Azjatycka sałatka z kurczakiem

Czas Przygotowania: 30 minutes

Składniki:
  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 1 marchew, obrana, pokrojona w słupki
  • 150g snow peas (młodego słodkiego groszku), drobno pokrojonego
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w paski
  • 1/2 kapusty pekińskiej, drobno pokrojonej
  • 3 szalotki, drobno pokrojone
  • 1/2 szklanki liści kolendry
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 1 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 świeże czerwone chili, drobno pokrojone (bez pestek)
  • przyprawa “5 smaków”
  • sól
Przygotowanie:
Piersi kurczaka nacieramy przyprawą “5 smaków” i solą, a następnie grillujemy. Kiedy mięso wystygnie, kroimy w słupki. Do miski dodajemy pokrojoną marchew, groszek, czerwoną paprykę, kapustę pekińską, szalotki, kolendrę, kurczaka i chili. Wszytko równomiernie mieszamy. W osobnym naczyniu przygotowujemy sos: sok z limonki mieszamy z sosem rybnym oraz cukrem.

Smacznego![/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

By |2017-02-07T19:27:50+00:004 stycznia 2016|Categories: Kuchnia azjatycka|Tags: , |3 komentarze
This website uses cookies and third party services. Ok