Miodowy kurczak z imbirem

Jeśli nie macie jeszcze pomysłu na dzisiejszy obiad lub kolację, polecam wyjątkowo proste i aromatyczne danie z kuchni wietnamskiej – Miodowy kurczak z imbirem. Oto co będzie nam potrzebne:

Podgrzewamy olej na patelni, aż będzie bardzo gorący. Dodajemy cebulę i mieszając smażymy ok 30 sekund, aż się nie zeszkli. Dodajemy kurczaka i mieszając smażymy przez ok. 2 minuty. Następnie dodajemy imbir i czosnek, smażymy przez 30 sekund i zmniejszamy temperaturę. przyprawiamy wszystko przyprawą “5 smaków”, sosem rybnym, sosem sojowym i miodem i mieszając smażymy przez 2 minuty aż kurczak ugotuje się w powstałym sosie.

Podajemy z ryżem, przyozdabiamy posiekanym chili i doprawiamy pieprzem.

Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania: 8 minut

Exit mobile version