Masala czaj
Masala czaj (hindi मसाला चाय , trl. masālā ćāy ) - jest to najpopularniejsza, spotykana powszechnie również w świecie zachodnim, forma przygotowania aromatycznej indyjskiej herbaty ćaj o ostrym smaku. Słowo masala (मसाला) w języku hindi oznacza przyprawę.
W Indiach każda rodzina kultywuje swoją własną metodę przygotowania masala ćaj. I chociaż nie istnieje jeden precyzyjny przepis, bazę stanowią:
- czarna, mocna herbata, której smaku nie zniszczą liczne aromatyczne dodatki,
- mleko,
- słodycz uzyskiwana na przykład poprzez dodanie białego lub czarnego cukru, miodu, czy melasy,
- przyprawy: kardamon, cynamon, imbir, pieprz, goździki i inne.
Również sam proces przygotowania może być różny. Zazwyczaj jednak polega on na doprowadzeniu do wrzenia zestawu przypraw z dodatkami słodzącymi, a następnie dodaniu herbaty i mleka oraz ponownym doprowadzeniu do wrzenia, po czym pozostawieniu całości na kilka minut do zaparzenia.
Proporcje składników mogą być zmieniane według indywidualnych gustów. Niektórzy wzbogacają smak tej herbaty dodając również takie przyprawy jak czarny pieprz w całości, czy kolendrę.
Przykładowy sposób przyrządzenia[edytuj | edytuj kod]
Składniki:
- 2 szklanki wody,
- 2 szklanki mleka,
- 3 łyżeczki herbaty Assam lub Darjeeling (najlepiej sypana),
- łyżeczka kardamonu sypkiego bądź parę ziaren lekko zmielonych,
- 6 goździków,
- pół łyżeczki cynamonu,
- szczypta imbiru,
- 8 łyżeczek cukru (według gustu 1-2 łyżeczki na 1 szklankę).
Mleko i wodę wlać do garnka, wsypać herbatę i wszystkie wymienione przyprawy oraz cukier. Wszystko razem doprowadzić do wrzenia (uwaga, żeby nie wykipiało). Po zagotowaniu, zmniejszyć ogień i jeszcze poczekać 2 do 5 minut aż herbata nabierze aromatu.
Przed podaniem należy przelać przygotowany napój przez drobne sito, aby pozbyć się fusów i przypraw.