Poniżej kilka moich ulubionych wietnamskich potraw, okrojonych smakowo, bo wieprzowiny nie jadam wcale, wołowinę tylko wówczas, kiedy znajomi przygotują wołowe gołąbki, a kurczaka i owoce morza jem od okazji do okazji.
1. Świeże sajgonki to wietnamski przysmak znany jako gỏi cuốn i nic innego, jak zestaw warzyw i ewentualnie mięsa, zawiniętych w delikatnie nawilżony papier ryżowy. Typowa sajgonka zawiera zwykkle paski gotowanej wieprzowiny, krewetki, rzadziej kurczaka lub tofu, świeże zioła, sałatę, ogórki, świeży czosnek i sfermentowany sos sojowy, sos rybny albo orzechowy sos hoisin (starty imbir, masło orzechowe, cukier). Potrawa występuje również w wersji smażonej, moim zdaniem zdecydowanie mniej smacznej. Co ciekawe, nazwa „sajgonki” funkcjonuje jedynie w Polsce, gdzie przyjęła się wraz z napływem wietnamskiej imigracji, a w pozostałej części świata potrawa ta znana jest najczęściej jako „spring rolls” .
2. Phở gà zapewne przedstawiać nie trzeba, a ciekawych odsyłam do wcześniejszego wpisu na temat zupy phở.
3. gà xào gừng, czyli kurczak zapiekany z imbirem. Wraz z dodatkiem ostrego chilli i papryki jest niezwykle smaczną specjalnością Hue, miasta położonego w centralnej części Wietnamu.
4.Bánh bao vạc, czyli białe róże, to małe krewetkowe pierożki w kształcie przypominającym różane płatki popularne w hoi an. Te, które jadłam, nie były co prawda perfekcyjne w swoim różanym kształcie, ale nadrabiały wyśmienitym smakiem.
5. Cao lầu to inna potrawa charakterystyczna dla Hoi An, na którą standardowo składa się gruby makaron, plastry wieprzowiny (specjalnie dla mnie zrobiono wersję z kurczakiem), kiełki fasoli, grzanki i jak to zwykle w wietnamskiej kuchni bywa – z dodatkiem dużej ilości ziół i warzyw. Legenda mówi, że dobre cao lầu powinno być przygotowywane wyłącznie ze starej studni Ba Le znajdującej się w mieście.
6. Cá kho tộ, czyli karmelizowana ryba zapiekana w glinianym garnku, to jedna z bardziej popularnych potraw w Wietnamie. Zwykle do przygotowania tego dania wykorzystuje się suma, ale nie jest to koniecznością, podobnie jak zamiast sugerowanego „glinianego kociołka” można wykorzystać zwykłą patelnię, ale taką, która utrzyma ciepło dania.
7.Bánh xèo to pikantny naleśnik smażony z mąki ryżowej, wody, kurkumy, nadziewany wieprzowiną, krewetkami, cebulą i kiełkami fasoli. Podaje się go zawiniętego w liście sałaty lub papier ryżowy z nadzieniem z liści mięty, bazylii i innych ziół. Tak, jak to było w przypadku zupy pho, tak i bánh xèo różnią się w zależności od regionu, podobnie jak sos, w którym je należy zanurzyć. Powyższy naleśnik to „wariacja na temat” w wersji 100% warzywnej.
8. Chả Cá Thăng Long, czyli ryba zapiekana z dodatkiem kurkumy i koperku, jest popularna szczególnie w Hanoi. W wersji klasycznej filety rybne marynuje się w mieszance, na którą składa się kurkuma, imbir i sos rybny, a następne smaży używając do tego celu mąki ryżowej wraz z dodatkiem koperku i ziół. W najbardziej klasycznej wersji rybę podaje się wraz z makaronem ryżowym, orzeszkami, miętą (ewentualnie takimi składnikami jak marchew czy ananas), które zawija się razem w papier ryżowy zanurzając dodatkowo w sosie z dodatkiem chilli.
A jakie są Wasze ulubione wietnamskie potrawy?