Pomimo ponad 4 lat spędzonych w Azji nadal mamy z radością odkrywamy smaki azjatyckiej kuchni. Nieustannie zachwycamy się prostotą i bogactwem smaków, eksperymentując i łącząc różne inspiracje. Tak oto powstała bardzo prosta w przygotowaniu i smaczna sałatka z kurczakiem.
Azjatycka sałatka z kurczakiem
Czas Przygotowania: 30 minutes
Składniki:
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka
- 1 marchew, obrana, pokrojona w słupki
- 150g snow peas (młodego słodkiego groszku), drobno pokrojonego
- 1 czerwona papryka, pokrojona w paski
- 1/2 kapusty pekińskiej, drobno pokrojonej
- 3 szalotki, drobno pokrojone
- 1/2 szklanki liści kolendry
- 2 łyżki soku z limonki
- 1 łyżki sosu rybnego
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1 świeże czerwone chili, drobno pokrojone (bez pestek)
- przyprawa “5 smaków”
- sól
Przygotowanie:
Piersi kurczaka nacieramy przyprawą “5 smaków” i solą, a następnie grillujemy. Kiedy mięso wystygnie, kroimy w słupki. Do miski dodajemy pokrojoną marchew, groszek, czerwoną paprykę, kapustę pekińską, szalotki, kolendrę, kurczaka i chili. Wszytko równomiernie mieszamy. W osobnym naczyniu przygotowujemy sos: sok z limonki mieszamy z sosem rybnym oraz cukrem.
Piersi kurczaka nacieramy przyprawą “5 smaków” i solą, a następnie grillujemy. Kiedy mięso wystygnie, kroimy w słupki. Do miski dodajemy pokrojoną marchew, groszek, czerwoną paprykę, kapustę pekińską, szalotki, kolendrę, kurczaka i chili. Wszytko równomiernie mieszamy. W osobnym naczyniu przygotowujemy sos: sok z limonki mieszamy z sosem rybnym oraz cukrem.
Smacznego!