Krewetki z Ngapali

Krewetki z Ngapali

View Point Restaurant to maleńka plażowa knajpka (4 stoliki, kilkanaście krzeseł, parasole + kuchnia z bambusa) prowadzona przez uroczego i tryskającego pozytywną energią Ko Nainga i jego równie uroczą żonę – Aung Naing Soe. Ko Naing, który z zawodu jest stolarzem (aktualnie jedynie podczas pory deszczowej), kilkanaście lat temu otworzył niewielką restaurację przy głównej drodze w Ngapali. Interes szedł na tyle dobrze (a nie dziwota, bo Ko Naing gotuje rewelacyjnie), że cztery lata lemu przeniósł się na plażę i to właśnie tam, niedaleko wioski rybackiej i w bezpośrednim sąsiedztwie Pleasant View Resort, mieści się obecnie jego mała restauracja.

Trafiłyśmy tam pewnego pięknego dnia na lunch i tak już zostało – przez kilka kolejnych to właśnie tam na każdy lunch i każdą kolację jadłyśmy wyśmienite owoce morza. Spróbowałyśmy ich praktycznie w każdym wydaniu i każdej postaci, ale i tak, najbardziej smakowały nam te zarekomendowane na samym początku przez Ko Nainga, czyli w sosie z kokosa. Polecam!

Zatem, gdybyście byli w okolicy, zajrzyjcie do Ko Nainga, spróbujcie krewetek tudzież innych specjałów i koniecznie go ode mnie pozdrówcie (może jeszcze będzie pamiętał….) i pospieszcie się, bo to już ostatni sezon, bowiem ziemia, na której mieści się restauracja zostanie przeznaczona pod budowę nowego resortu. Ko Naing zmuszony będzie wrócić na ulicę. Tam, gdzie mieściła się jego pierwsza knajpka.

A poniżej wspomniane krewetki. Przepis Ko Nainga. Zamiast krewetek można użyć cokolwiek innego. Kasia z kolei przedwczoraj doniosła mi, że zamiast kokosu w proszku, użyła mleka kokosowego i było równie dobre. Zatem spróbujcie:)

Krewetki w sosie kokosowym

Czas Przygotowania: 15 minutes

Czas Gotowania: 10 minutes

Porcje: 2

Składniki:
  • 2-3 duże pomidory
  • 1-2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 duże łyżki proszku kokosowego lub 1/2 puszki mleka kokosowego
  • kilka lub kilkanaście dużych krewetek
  • odrobina oleju do smażenia
  • cukier do smaku
Przygotowanie:
Na patelni podsmażyć cebulę z czosnkiem, potem dodać pokrojone w drobną kosteczkę pomidory. Następnie dodać krewetki, a kiedy będą gotowe, dolać mleka kokosowego lub proszku tak, aby zrobił się sos. Podawać z ryżem. Smacznego!
By |2017-02-07T19:28:16+00:00Grudzień 4th, 2013|Birma, Kuchnia azjatycka, Podróże po Azji|4 komentarze

About the Author:

Mieszanka zodiakalnego Lwa i chińskiego Smoka. Z wykształcenia politolog, z zawodu fotograf. Ciągle szuka swojego miejsca na świecie.