Soboty i niedziele to w zasadzie jedyne dni, kiedy mamy chociaż odrobinę więcej wolnego czasu i mogę trochę poeksperymentować w kuchni, czy wypróbować nowy przepis. W ostatni weekend ponownie sięgnąłem po przepis z kuchni wietnamskiej. Wyszło naprawdę przepyszne danie.
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 20 minut
4 porcje
Składniki:
– 700 g filetów lub steków z ryby
– 1 łyżka stołowa sosu rybnego
– 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
– 3 łyżki stołowe mąki
– 4 łyżki oleju
Sos:
– 1 łyżka stołowa oleju
– 3 cebule szalotki
– 4 ząbki czosnku
– 3 duże dojrzałe pomidory
– 125 ml bulionu z kurczaka
– 1 i 1/2 łyżki sosu rybnego
– 1 łyżeczka cukru
– 2 łyżki siekanego szczypiorku
– 1/4 szklanki siekanego koperku
– 2 łyżki siekanych liści kolendry
– 4 łyżki siekanych niesolonych orzeszków ziemnych
Przygotowanie:
1. Kładziemy filety rybne na desce i wcieramy w nie sos rybny oraz pieprz. Następnie obtaczamy je w mące i smażymy na rozgrzanym oleju przez 4-5 minut aż z obu stron zrobią się złociste. Odsączamy ryby i kładziemy je na papierowym ręczniku.
2. Obieramy pomidory ze skórki, usuwamy nasiona i kroimy w kostkę. Drobno siekamy cebule i czosnek, a następnie smażymy je na patelni przez ok. 2 minuty aż się zarumienią. Następnie dodajemy pomidory i całość smażymy przez kolejne 2 minuty. Dodajemy bulion, przyprawiamy sosem rybnym i cukrem, a następnie gotujemy na średnim ogniu przez 5 minut bez przykrywania patelni. Na końcu dodajemy usmażone ryby, kolendrę, szczypiorek i koperek, wszystko mieszamy i podgrzewamy jeszcze przez chwilę.
Danie serwujemy z ryżem, posypując całość siekanymi orzeszkami ziemnymi. Smacznego!