Soboty i niedziele to w zasadzie jedyne dni, kiedy mamy chociaż odrobinę więcej wolnego czasu i mogę trochę poeksperymentować w kuchni, czy wypróbować nowy przepis. W ostatni weekend ponownie sięgnąłem po przepis z kuchni wietnamskiej. Wyszło naprawdę przepyszne danie.

Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 20 minut
4 porcje

Składniki:

700 g filetów lub steków z ryby
1 łyżka stołowa sosu rybnego
1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
3 łyżki stołowe mąki
4 łyżki oleju

Sos:
1 łyżka stołowa oleju
3 cebule szalotki
4 ząbki czosnku
3 duże dojrzałe pomidory
125 ml bulionu z kurczaka
1 i 1/2 łyżki sosu rybnego
1 łyżeczka cukru
2 łyżki siekanego szczypiorku
1/4 szklanki siekanego koperku
2 łyżki siekanych liści kolendry
4 łyżki siekanych niesolonych orzeszków ziemnych

Przygotowanie:

1. Kładziemy filety rybne na desce i wcieramy w nie sos rybny oraz pieprz. Następnie obtaczamy je w mące i smażymy na rozgrzanym oleju przez 4-5 minut aż z obu stron zrobią się złociste. Odsączamy ryby i kładziemy je na papierowym ręczniku.

2. Obieramy pomidory ze skórki, usuwamy nasiona i kroimy w kostkę. Drobno siekamy cebule i czosnek, a następnie smażymy je na patelni przez ok. 2 minuty aż się zarumienią. Następnie dodajemy pomidory i całość smażymy przez kolejne 2 minuty. Dodajemy bulion, przyprawiamy sosem rybnym i cukrem, a następnie gotujemy na średnim ogniu przez 5 minut bez przykrywania patelni. Na końcu dodajemy usmażone ryby, kolendrę, szczypiorek i koperek, wszystko mieszamy i podgrzewamy jeszcze przez chwilę.


Danie serwujemy z ryżem, posypując całość siekanymi orzeszkami ziemnymi. Smacznego!

Smażona ryba z koperkiem i pomidorami