Dzisiaj polecamy danie fusion, czyli kuchnia włoska w Azji.
Krewetki tygrysie w sosie pomidorowym
Porcje: dla 2 osób
Składniki:
- 1/2 kg krewetek tygrysich
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 szklanka wody
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 puszka pomidorów bez skórki
- 1/2 szklanki świeżych liści bazylii
- 1/2 szklanki posiekanych czarnych oliwek
- 1/2 szklanki białego wina
- 1 opakowanie makaronu fettuccine
- sól, pieprz do smaku
- tarty parmezan
Przygotowanie:
Obieramy krewetki, oddzielone głowy wkładamy do rondelka, dodajemy wodę i gotujemy. Smażymy drobno posiekany czosnek na oliwie z oliwek, dodajemy drobno posiekaną cebulę. Następnie dodajemy puszkę pomidorów (można je wcześniej rozdrobnić w blenderze), sól, pieprz, oliwki, posiekane liście bazylii oraz krewetki. Kiedy krewetki będą ugotowane dodajemy wino i dusimy całość na małym ogniu przez 2 min. Wyjmujemy krewetki na talerz, do dodajemy trochę wywaru z głów krewetek i odparowujemy sos aż zgęstnieje. Następnie dodajemy ugotowany makaron i mieszamy go z sosem. Nakładamy na talerze, układając na górze krewetki i posypując całość parmezanem.
Obieramy krewetki, oddzielone głowy wkładamy do rondelka, dodajemy wodę i gotujemy. Smażymy drobno posiekany czosnek na oliwie z oliwek, dodajemy drobno posiekaną cebulę. Następnie dodajemy puszkę pomidorów (można je wcześniej rozdrobnić w blenderze), sól, pieprz, oliwki, posiekane liście bazylii oraz krewetki. Kiedy krewetki będą ugotowane dodajemy wino i dusimy całość na małym ogniu przez 2 min. Wyjmujemy krewetki na talerz, do dodajemy trochę wywaru z głów krewetek i odparowujemy sos aż zgęstnieje. Następnie dodajemy ugotowany makaron i mieszamy go z sosem. Nakładamy na talerze, układając na górze krewetki i posypując całość parmezanem.