Kolejne z naszych ulubionych dań kuchni tajskie to warzywna (a w zasadzie wegetariańska) wersja zielonego curry. Przepis jest znów dość prosty, a składniki bez problemu można kupić w Polsce.
Składniki:
- 3 łyżki oleju
- 3 łyżki pasty zielone curry (w PL do kupienia np. w Piotrze i Pawle)
- 200 ml śmietanki kokosowej
- 400 ml mleka kokosowego
- 100 ml wody
- 3 łyżki sosu sojowego light
- 1 łyżka cukru (najlepiej palmowego lub trzcinowego)
- 100 g marchewki pokrojonej w plasterki
- 200 g bakłażana pokrojonego w plasterki
- 100 g pokrojonej zielonej fasolki szparagowej (my użyliśmy yard-long bean)
- 3 liście kafiru
- 1 szklanka liści słodkiej bazylii
- kilka czerwonych papryczek chili (wg. uznania)
Przygotowanie:
Podgrzewamy olej, a następnie dodajemy pastę curry i smażymy aż będzie aromatyczna. Dodajemy śmietankę kokosową i podgrzewamy do czasu, aż na powierzchni pojawią się oczka zielonego oleju. Dodajemy mleko kokosowe, wodę, sos sojowy i cukier, a następnie doprowadzamy wszystko do wrzenia. Dodajemy marchewkę, bakłażana, fasolkę, bazylię, liście kafiru i chili. Gotujemy wszystko tak długo, aby warzywa zrobiły się miękkie. Curry podajemy w miseczce wraz z talerzem ryżu.
Smacznego!