Jeśli nie macie jeszcze pomysłu na dzisiejszy obiad lub kolację, polecam wyjątkowo proste i aromatyczne danie z kuchni wietnamskiej – Miodowy kurczak z imbirem. Oto co będzie nam potrzebne:

  • 3 łyżki oleju
  • 1 duża cebula pokrojona w grubą kostkę
  • 400 g. piersi z kurczaka pokrojonej w cienkie paski
  • 1 łyżka drobno posiekanego czosnku
  • 2 korzenie świeżego imbiru (średniej wielkości), pokrojone w cienkie plasterki
  • 1/2 łyżeczki przyprawy typu “5 smaków”
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki miodu
  • 1 czerwone chili
  • mielony pieprz do smaku

Podgrzewamy olej na patelni, aż będzie bardzo gorący. Dodajemy cebulę i mieszając smażymy ok 30 sekund, aż się nie zeszkli. Dodajemy kurczaka i mieszając smażymy przez ok. 2 minuty. Następnie dodajemy imbir i czosnek, smażymy przez 30 sekund i zmniejszamy temperaturę. przyprawiamy wszystko przyprawą “5 smaków”, sosem rybnym, sosem sojowym i miodem i mieszając smażymy przez 2 minuty aż kurczak ugotuje się w powstałym sosie.

Podajemy z ryżem, przyozdabiamy posiekanym chili i doprawiamy pieprzem.

Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania: 8 minut