Masala prawns
Uwielbiamy krewetki w niemal każdej postaci, a ich dostępność to jeden z przywilejów mieszkania blisko morza czy oceanu. Dzisiaj chcemy Wam zaproponować prosty przepis pochodzący z Indii - pikantne Masala Prawns.
Czas Przygotowania: 30 minutes
Czas Gotowania: 20 minutes
Składniki:
- 500g dużych, obranych krewetek
- 3 łyżki oleju
- 3 łyżki nasion kminu
- 3 średnie cebule, drobno posiekane
- 3 łyżki pasty imbirowej
- 3 łyżki pasty czosnkowej
- 2 łyżki soku z cytryny lub octu
- 1 łyżka cukru palmowego (lub brązowego)
- 3 średnie dojrzałe pomidory, drobno posiekane
- 1 łyżeczka przyprawy garam masala
- 1 łyżeczka suszonego chili
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1/2 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki drobno posiekanych liści kolendry
Przygotowanie:
Podgrzewamy olej i smażymy nasiona kminu. Następnie dodajemy cebulę i smażymy ją na złoty kolor. Dodajemy pozostałe składniki z wyjątkiem krewetek i liści kolendry. Całość gotujemy na małym ogniu do czasu odseparowania się oleju. Dodajemy krewetki, całość dokładnie mieszamy i dusimy pod przykryciem do czasu ugotowania się krewetek (ok. 10 min.) Podajemy z ryżem (oczywiście basmati), posypując krewetki liśmi kolendry. Smacznego!
Podgrzewamy olej i smażymy nasiona kminu. Następnie dodajemy cebulę i smażymy ją na złoty kolor. Dodajemy pozostałe składniki z wyjątkiem krewetek i liści kolendry. Całość gotujemy na małym ogniu do czasu odseparowania się oleju. Dodajemy krewetki, całość dokładnie mieszamy i dusimy pod przykryciem do czasu ugotowania się krewetek (ok. 10 min.) Podajemy z ryżem (oczywiście basmati), posypując krewetki liśmi kolendry. Smacznego!