Masala Prawns
Prawns
Uwielbiamy w niemal każdej postaci, a ich dostępność to jeden z przywilejów mieszkania blisko morza czy oceanu. Dzisiaj chcemy Wam zaproponować prosty przepis pochodzący z Indii - pikantne Prawns.

Czas Przygotowania: 30 minutes

Czas Gotowania: 20 minutes

Składniki:
  • 500g dużych, obranych krewetek
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki nasion kminu
  • 3 średnie cebule, drobno posiekane
  • 3 łyżki pasty imbirowej
  • 3 łyżki pasty czosnkowej
  • 2 łyżki soku z cytryny lub octu
  • 1 łyżka cukru palmowego (lub brązowego)
  • 3 średnie dojrzałe pomidory, drobno posiekane
  • 1 łyżeczka przyprawy garam
  • 1 łyżeczka suszonego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki drobno posiekanych liści kolendry
Przygotowanie:
Podgrzewamy olej i smażymy nasiona kminu. Następnie dodajemy cebulę i smażymy ją na złoty kolor. Dodajemy pozostałe składniki z wyjątkiem krewetek i liści kolendry. Całość gotujemy na małym ogniu do czasu odseparowania się oleju. Dodajemy krewetki, całość dokładnie mieszamy i dusimy pod przykryciem do czasu ugotowania się krewetek (ok. 10 min.) Podajemy z ryżem (oczywiście basmati), posypując liśmi kolendry. Smacznego!