Tamarynd i trawa cytrynowa (lemongrass) to nieodzowne składniki wielu potraw kuchni azjatyckiej. Dziś proponuję Wam bardzo proste danie, które ostatnio dość często gości na naszym stole.
Pikantny kurczak z trawą cytrynową i tamaryndem
Czas Przygotowania: 45 minutes
Czas Gotowania: 10 minutes
Porcje: 4
Składniki:
- 500 g filetów z kurczaka pokrojonych w kostkę
- 2 łyżki oleju
- 3 ząbki drobno posiekanego czosnku
- 1 posiekana papryczka chili (bez pestek)
- 1 papryka słodka
- 1/2 szklanki bulionu z kurczaka
- 2 łyżki soku tamaryndowego (lub 1 łyżka suszonego tamaryndu rozpuszczona 2 łyżkach ciepłej wody)
- 1 łyżka cukru
- liście kolendry (do dekoracji)
- Marynata:
- 1 i 1/2 łyżki sosu rybnego
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka suszonego chili
- 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu
- 1 łodyga trawy cytrynowej
Przygotowanie:
Przygotowujemy marynatę w misce dokładnie mieszając składniki. Dodajemy kurczaka i marynujemy go przez 30 minut. Podgrzewamy olej na patelni i smażymy czosnek przez 1-2 minuty aż się przyrumieni. Dodajemy kurczaka, słodką paprykę, chili i mieszając smażymy wszystko przez ok. 2 minuty. Zmniejszamy ogień, dodajemy bulion, sok tamaryndowy i cukier. Doprowadzamy całość do wrzenia, a następnie przykrywamy patelnię i dusimy potrawę, od czasu do czasu mieszając, przez 3-5 minut. Podajemy z ryżem, posypując całość posiekanymi liśćmi kolendry. Smacznego!
Przygotowujemy marynatę w misce dokładnie mieszając składniki. Dodajemy kurczaka i marynujemy go przez 30 minut. Podgrzewamy olej na patelni i smażymy czosnek przez 1-2 minuty aż się przyrumieni. Dodajemy kurczaka, słodką paprykę, chili i mieszając smażymy wszystko przez ok. 2 minuty. Zmniejszamy ogień, dodajemy bulion, sok tamaryndowy i cukier. Doprowadzamy całość do wrzenia, a następnie przykrywamy patelnię i dusimy potrawę, od czasu do czasu mieszając, przez 3-5 minut. Podajemy z ryżem, posypując całość posiekanymi liśćmi kolendry. Smacznego!