Jeśli nie macie jeszcze pomysłu na dzisiejszy obiad lub kolację, polecam wyjątkowo proste i aromatyczne danie z kuchni wietnamskiej – Miodowy kurczak z imbirem. Oto co będzie nam potrzebne:
- 3 łyżki oleju
- 1 duża cebula pokrojona w grubą kostkę
- 400 g. piersi z kurczaka pokrojonej w cienkie paski
- 1 łyżka drobno posiekanego czosnku
- 2 korzenie świeżego imbiru (średniej wielkości), pokrojone w cienkie plasterki
- 1/2 łyżeczki przyprawy typu “5 smaków”
- 1 łyżka sosu rybnego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki miodu
- 1 czerwone chili
- mielony pieprz do smaku
Podgrzewamy olej na patelni, aż będzie bardzo gorący. Dodajemy cebulę i mieszając smażymy ok 30 sekund, aż się nie zeszkli. Dodajemy kurczaka i mieszając smażymy przez ok. 2 minuty. Następnie dodajemy imbir i czosnek, smażymy przez 30 sekund i zmniejszamy temperaturę. przyprawiamy wszystko przyprawą “5 smaków”, sosem rybnym, sosem sojowym i miodem i mieszając smażymy przez 2 minuty aż kurczak ugotuje się w powstałym sosie.
Podajemy z ryżem, przyozdabiamy posiekanym chili i doprawiamy pieprzem.
Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania: 8 minut